Prachtriet - Miscanthus sinensis
Miscanthus sinensis is een hooggroeiend, pollenvormend siergras met rietachtige stengels en smalle bladeren. In het midden van de bladeren lopen witte nerven. In augustus tot september bloeit Miscanthus sinensis met mooie, opgaande pluimen. Deze bloeipluimen krijgen eerst een roodachtige, bruine kleur. Later in de herfst verkleuren ze naar zilvergrijs.
Miscanthus sinensis "Kleine Silberspinne" bereikt een hoogte van 1,50 tot 1,70 meter en wordt ruim 60 centimeter breed ( bloeipluim bruin/zilver). Hij heeft een nette groeiwijze, goed te gebruiken in kleine tuinen. Bijna even hoog wordt de mooie, compacte Miscanthus sinensis "Ferner Osten". Deze Ferner Osten soort bloeit met dieprode bloeiaren met witte punten.
Miscanthus sinensis "Kleine Fontäne" komt qua groeiwijze fijntjes over en wordt niet hoger dan 1,50 centimeter. De bloeipluimen openen in een rode kleur. Miscanthus sinensis "Malepartus" ( hoogte 2 meter) bloeit vrij vroeg, vaak een maand eerder dan bovengenoemde soorten.
Miscanthus combineren
Als u uitsluitend siergrassen kiest bestaat het gevaar dat de tuin te groen en te saai wordt. In een aantrekkelijke beplanting zal voldoende afwisseling in kleur, vorm en hoogte moeten zijn. Door grote en kleine siergrassen te combineren met andere vaste planten en enkele heesters ontstaat er toch een boeiend geheel. Mix de sierlijke grassen daarom met rijk bloeiende borderplanten.
Bij het ontwerpen van een beplanting met siergrassen is het aan te raden om vroeg bloeiende grassen vooraan in de border te zetten. Daar achter enkele middelhoge zomerbloeiende vaste planten en achteraan de laat bloeiende grassen. Plaats op de achterste rij ook nog enkele hoge vaste planten die wat later bloeien, zoals de Virginische ereprijs (Veronicastrum virginicum) en koninginnenkruid (Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’). Voor extra kleur in het voorjaar zijn sieruien fraai, bijvoorbeeld Allium aflatunense ‘Purple Sensation’.
Andere sterke vaste planten die goed combineren met siergrassen zijn bijvoorbeeld duizendblad (Achillea-soorten), rode zonnehoed (Echinacea), herfstasters en duizendknoop (Persicaria amplexicaulis en P. polymorpha). Late bloeiers die voor kleur zorgen zijn asters, herfstanemonen, zilverkaars (Actaea), zonnekruid (Helenium), gele zonnehoed (Rudbeckia) en de kokardebloem (Gaillardia).