Basilicum - Bazielkruid - Koningskruid
De meest bekende en populairste basilicum, of ook wel bazielkruid, is ongetwijfeld de Italiaanse basilicum Ocimum basilicum ‘Genovese’. Deze basilicum wordt ongeveer 50 centimeter hoog, bloeit in de nazomer met zuivere witte, bloemetjes en produceert donkergroene, bladgeurende blaadjes met een smaak van anijs en munt (goed voor pesto, pasta’s en tomatensalade).
Maar daarnaast zijn er veel meer onbekendere soorten. Voor paarsbladige basilicum probeer ‘Dark Opal’, oorspronkelijk afkomstig uit Turkije, of ‘Violetta’ en ‘Ararat’. De laatstgenoemde is geschikt voor thee en Aziatische gerechten. Ook de verscheidenheid aan smaken binnen de familie van basilicum is groot.
‘Mrs Burns Lemon’ biedt een fijne, frisse citroengeur, ‘Cinamonette’ onderscheidt zich door zijn kaneelsmaak en geur. Deze laatste soort is uitstekend te gebruiken in fruitsalades.
Basilicum heeft een zeer warme beschutte zonnige plaats nodig en een vochtige voedzame grond, dat regelmatig bemest moet worden met compost en koemest. De bloemknoppen uitknijpen verbeterd de oogst.
In de winter kan de plant binnen overwinteren, basilicum is namelijk zeer gevoelig voor vorst.
Basilicum heeft een heilzame werking en verbeterd de spijsvertering.