Tijm - Thymus vulgaris
Tijm is een onmisbaar en populair keukenkruid. In het begin van de zomer bloeit hij met kleine witte/lichtroze bloempjes. Hij wordt 30 cm hoog en 40 cm breed en zijn takjes zijn bedekt met zeer, sterke, aromatische, wintergroene blaadjes. De takjes met bladeren worden vaak gebruikt in allerlei vlees- en groentegerechten.
Ook het blad van de Thymus x citriodurus ‘Silver Queen’ is de moeite waard als keukenkruid. De naar citroengeurende blaadjes van dit soort laten zich vooral goed gebruiken in visgerechten. Dit struikje wordt 10 tot 20 centimeter hoog en 25 centimeter breed.
Thymus serpyllum ( Wilde tijm ) heeft een kruipende groeiwijze en wordt 20 cm hoog en 45 cm breed. Het is een goede, groenblijvende, zodevormende bodembedekker maar kan ook goed tussen tegels aangeplant worden.
Tijm houdt van een droge standplaats waarbij de grond het liefst kalkhoudend is. Vochthoudend en goed doorlaatbaar is essentieel en zware grond kan men verlichten door er turf onder te mengen. Tijm wordt het best om de 2 à 3 jaar verplant, zo blijft houdt men een jeugdige en frisse plant en behoudt het zijn sterk aroma.
In de zomer draagt hij massa’s kleine purperen bloempjes. Zijn blaadjes zijn licht aromatisch maar minder sterk dan die van de Thymus vulgaris.
Tijm vermeerderen
Tijm kan vermeerderd worden door middel van zaaien, maar het duurt een paar jaar voordat een struik volwassen is. De methode die het meest gebruikt wordt om nieuwe plantjes te bekomen is scheuren. Doe dit in het voor- of najaar: plant de gescheurde plantjes met worteltjes eraan diep genoeg d.w.z. het groen 10 cm boven de grond. Het verplanten dient op dezelfde wijze te gebeuren indien men houtige en minder fris ogende planten wil vermijden. Oudere planten verliezen immers veel van hun aroma! Men kan de plantjes ook stekken, afleggen en eventueel aanaarden, alle methodes zijn gangbaar en gemakkelijk te verwezenlijken.