Tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin
Niet te veel bestrating
Veel mensen denken dat als je de hele tuin bestraat je van het onderhoud af bent. Helaas voor hen is dit niet het geval. Tegels krijgen op den duur een groene aanslag en deze zal er toch echt af moeten om uitglijden te vermijden. Je kunt de groene aanslag tegengaan door tegels te impregneren, maar dit helpt een jaar. Dan is er ook nog een speciale voegmortel, waarin onkruid niet kan ontkiemen.
Vermijd sierpotten
Het staat prachtig: veel sierpotten met planten op het terras, maar het vergt veel onderhoud. Ga maar na: je moet iedere plant afzonderlijk onderhouden en daar gaat best veel tijd en werk inzitten. Daarbij moet je planten in een pot regelmatig water geven, bemesten en eventueel verpotten. Niet aan beginnen dus in de onderhoudsvrije tuin.
Zorg voor grote groepen beplanting
Eén van de gedachten van een onderhoudsvriendelijke tuin is het planten van grote groepen van dezelfde soort planten. Een groep planten is een stuk gemakkelijker en sneller dan ieder plantje afzonderlijk te onderhouden. Vaste planten die hier heel geschikt voor zijn: vrouwenmantel (alchemilla), schoenlappersplant (bergenia), ooievaarsbek (geranium), hartlelie (hosta) en kattenkruid (nepeta).
Geef onkruid geen kans met bodembedekkers
Bodembedekkers zijn lage planten die breeduit groeien. Zo bedekken ze een grote oppervlakte en krijgt onkruid minder kans om te groeien. In de onderhoudsvriendelijke tuin zijn ze daarom bij uitstek geschikt. Je hebt heel veel verschillende soorten bodembedekkers. Zo zijn er bijvoorbeeld ook soorten die wintergroen zijn, of soorten die goed in de schaduw kunnen groeien.
Groenblijvers besparen je veel werk
Groenblijvers laten geen blad vallen, dus dat hoef je al niet op te ruimen. Daarnaast heb je natuurlijk het hele jaar kleur in je tuin en groenblijvers trekken ook veel vogels aan. Als je een groenblijvende haag wilt, is een scherm met een klimopplant (hedera) een leuke en onderhoudsvriendelijke oplossing.